MTB

Този тип велосипеди е предназначен основно за планински и пресечен терен, като съществуват различни подвидове, специфично профилирани за конкретни терени и стилове на езда.. Общата визия се характеризира от подходящи гуми с ясно изразен „оф-роуд” протектор, обикновено дискови спирачки, предна амортесьорна вилка и твърда или със задно окачване подсилена рамка. За повечето модели се предлагат различен типоразмер гуми, тъй като планинският велосипед претърпя сегментиране и към класическият МТВ с 26” колела, бяха добавени първоначално 29”, а в последствие, междинен 27,5” (популярен и като 650В).

Моделите само с предно окачване са от така нареченият Hardtail тип, комуто е присъща високата ефективност при педалиране, гарантирана от твърдата рамка и обикновено „заключващата” се вилка. Те са и най-леки като обща маса, а предназначението им е за предимно равен или леко пресечен терен. Най-разпространен от тях е ХС (cross country).  Характерен за геометрията му е умерено „разтегнатият” по хоризонталата преден триъгълник, даващ възможност за приведено-динамична поза на ездача, способстваща „катеренето” и позволяваща монтиране на по-къса кормилна лапа, оптимизираща управляемостта на байка. Поради специфичния терен и наклони, трансмисията е с по-къси предавателни отношения и увеличен брой предавки, с цел оптимален подбор за конкретните участъци.

При велосипедите с двойно окачване разновидностите са повече и са обусловени от различните предназначения, и съответните разлики в геометрията на рамките, както и в конструкцията, и съответно кинематиката на задната част. Според различната пресеченост на терена и максимално възможната скорост за преодоляването  му са подбрани трансмисиите,  ходът на двойното окачване, гумите, както и другите специфични компоненти.  За сравнително лек и хоризонтален терен, и с ход около 100мм са предназначени ХС велосипедите. Следват АМ (all mountain) с ход на окачването около 130мм, предлагащи по-висока степен на контрол по скатовете и минимални загуби при педалиране. FR (freeride) са с още по-голям потенциал при спускане благодарение на около 160мм ход на окачването си, но са с компромисни характеристики при продължително педалиране по равни или изкачване. DH (downhill) са предназначени изключително за спускане с голяма скорост по силно пресечен терен благодарение на изключително здравото си окачване с ход около и над 200мм.

За всеки модел обикновено се предлагат по няколко размера рамки подходящи за нисък, среден и висок ръст на ездача с цел максималното му удобство в ергономично отношение.

Продукти 1 до 64 от 70 общо

Set Descending Direction
на страница

Grid  List 

Страница
  1. 1
  2. 2

Продукти 1 до 64 от 70 общо

Set Descending Direction
на страница

Grid  List 

Страница
  1. 1
  2. 2